hallo,

Ik ben Kathia Miserez, een studente eerste jaar kleuteronderwijs in de KHL en voor religie, zingeving en levensbeschouwing moeten we een werkje maken. Ik heb als onderwerp gekozen voor "anderstalige nieuwkomers en andere godsdiensten in de klas". Moest je willen reageren, doe maar gerust.

Groetjes
Kathia

woensdag 4 mei 2011

visie: wat wordt er in scholen gedaan voor anderstalige nieuwkomers of voor kleuters met een andere godsdienst?


Tot nu toe heb ik het vooral gehad over mijn laatste onderzoeksvraag nl wat wordt er in scholen gedaan voor anderstalige nieuwkomers of voor kleuters met een andere godsdienst.
Hieronder nog een kleine samenvatting dat een korte antwoord geeft op de bovenstaande onderzoeksvraag.
Ik heb geprobeerd om de verschillende bronnen met elkaar te vergelijken.
- In vele scholen zijn er tegenwoordig zomerklasjes waar kinderen tijdens de vakanties naar toe kunnen om Nederlands te leren. Eens het schooljaar terug begint, worden deze kinderen ondergebracht in onthaalklasjes voor anderstalige nieuwkomers, waar ze verder het Nederlands nog kunnen leren. Dit wordt dan OKAN genoemd.

- Een ander initiatief dat er gedaan wordt, is de kinderen extra ondersteunen door een zorgjuf. Het is belangrijk om de ontwikkeling en de mogelijkheden van elk kind aandacht aan te geven. Dankzij de zorgjuf is dat mogelijk.

- In sommige scholen is het niet toegestaan dat kinderen hun eigen moedertaal spreken, andere scholen vinden dat dit wel kan.  


- In sommige scholen vertalen ze de briefjes naar de ouders wel in andere scholen houden ze daar geen rekening mee.
- Sommige scholen staan open om de taal van de ouders te spreken of wordt er gezorgd voor een tolk tijdens een oudercontact bijvoorbeeld, in andere scholen is daar geen sprake van: ouders moeten Nederlands kunnen.


- sommige leerkrachten zingen liedjes, lezen boekjes voor in de taal van het kind, maar andere willen dat absoluut niet doen!
Zo kan ik nog wel enkele verschillen opsommen, maar over 1 ding is iedereen het met elkaar eens. “Elk kind moet zich thuis kunnen voelen op school!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten