1) Levensbeschouwelijke leefwereld van kinderen: op school
Er is een verschil tussen het openbaar en bijzonder onderwijs. Vroeger werd er, in het openbaar onderwijs, geen aandacht besteed aan godsdienst en levensbeschouwing. Toch is het belangrijk om het hierover te hebben, daarom wordt er nu wel meer aandacht aan besteed.
Het bijzonder onderwijs daarentegen, is meer bedoeld voor de levensbeschouwelijke vorming van het kind.
Waarom er tegenwoordig meer kinderen in bijzonder onderwijs gaat, is omdat ouders hopen dat hun kinderen minder geconfronteerd zullen geraken met kinderen van Turkse of Marokkaanse afkomst.
In het openbaar onderwijs krijgen kinderen wel de gelegenheid om over hun godsdienst te praten. Dit wordt dan ook gelinkt met de diversiteit van geloof in de klas.
Eigen besluit:
Volgens mij kiezen ouders soms bewust in welke school ze hun kinderen sturen. Ze zijn eerder voor of helemaal niet dat er op school over godsdienst gesproken wordt.
Maar het is wel belangrijk om aandacht te geven aan religie.
2) Multiculturele kinderwereld op school
Vroeger waren er niet zo veel mensen van andere culturen op school, want ze waren ver weg.
Maar nu wel. Deze kinderen brengen ook hun gewoontes en geloof mee. Wanneer de nieuwkomers de andere kinderen ontmoeten ervaren ze dat mensen wel van elkaar kunnen verschillen (bv. verschillende talen, er anders uitzien, andere religieuze feesten, … ).
Zo ervaren kinderen dat hun thuiswereld niet zo gewoon is en dat er andere thuiswerelden zijn waar er met elkaar heel anders omgegaan wordt.
In scholen kunnen culturele verschillen niet worden genegeerd, omdat de school een goed leer- en leefklimaat moet vormen voor ALLE kinderen. De school moet de kinderen leren dat ze respect moeten hebben met het anders leven en wonen van anderen.
Het is belangrijk dat leerkrachten bewust worden dat kinderen uit andere culturen, situatie en gebeurtenissen verschillend kunnen interpreteren en beleven.
Dankzij de school komen kinderen samen met kinderen van verschillende culturen. Dit leidt tot opvallende verschillen, maar ook overeenkomsten.
Sommige kinderen hebben dezelfde religie, maar toch kunnen ze een andere moedertaal hebben. Bij andere kan het net omgekeerd zijn. De school is er om met elkaar om te gaan! De school moet een plaats zijn waar kinderen er zich in kunnen thuis voelen.
Van ouders wordt er verwacht dat ze Nederlands met elkaar praten.
Er is aandacht voor de culturele feestdagen van verschillende culturen. Wanneer een school een goede band met de ouders hebben, dan wordt de school vaak een ontmoetingsplaats. Dit kan tot interculturele gesprekken leiden.
=> Het is belangrijk dat kinderen elkaars identiteit en culturen leren kennen, elkaars vooroordelen verkennen, conflicten met elkaar aanvangen en samen een groep vormen waar diversiteit tot uiting komt!
bron: Dieleman, A., de Beer, F. De eigen wereld van het kind: oriëntatie op de leefwereld van kinderen, uitgeverij coutinho: Bussum (2010)
! het is een boek uit Nederland. de informatie kan misschien verschillen van Vlaanderen, maar persoonlijk vond ik het echt wel een belangrijke boek voor mijn onderzoek.
! het is een boek uit Nederland. de informatie kan misschien verschillen van Vlaanderen, maar persoonlijk vond ik het echt wel een belangrijke boek voor mijn onderzoek.
Opdracht voor multimedia, feedback geven op blog van je buur:
BeantwoordenVerwijderenIk heb de weblog van RZL van Kathia Miserez bekeken. Ik heb hierna het ook eens met haar besproken. Wat me opviel is dat ze veel afbeeldingen geïntegreerd heeft op haar weblog. Dit vindt ik goed. Haar weblog ziet er overzichtelijk uit, haar titels geven weer wat ik het onderstaande bericht kan verwachten.
Beeldmateriaal staat nog niet op haar weblog, omdat haar interview nog niet heeft plaatsgevonden.
Ik vind het een leuke weblog om te bekijken, en ik vind er mijn weg goed in. Een klein puntje is dat soms het lettertype, de kleur verschillend is. Dit is iets wat mij niet stoort en moeilijk/niet te wijzigen is.
Ze heeft al goed gewerkt, ze heeft de twee moeilijke teksten al kunnen verwerken.